Relleu escultòric xemeneia de guix

Nom de l’Objecte
Sant Jordi
Matèria – Tècnica
Relleu escultòric xemeneia de guix
Autor – Època
Lluís Domènech i Montaner- s.XlX
Tema. Descripció. Títol
Relleu escultòric d’una xemeneia on es representa Sant Jordi matant el drac en presencia de la princesa.
Procedència
Casa Museu Lluís Domènech i Montaner
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
El suport és guix, el mateix material amb que s’ha treballat el relleu. Està molt brut de pols, sutge, excrements d’insectes, taques de pintura i brutícia en general del pas del temps i envelliment del propi material. En la zona central hi ha 8 rajoles i algunes d’elles tenen pèrdua d’esmalt.
Capes de superfície
Té una patina de brutícia.
Proposta de restauració
Fer una primera, neteja amb sec i una segona humida amb vapor d’aigua Refer petites zones on s’ha perdut part del material original. La zona de les 8 rajoles es consolidarà, la capa superficial més debilitada amb Paraloid i reintegrarem amb estuc l’esmalt perdut.
Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Complir les condicions ambientals
Procés de Conservació – Restauració
Neteja
Neteja amb sec amb raspalls tous, suaus i petits per seguir tots els racons. Després d’aquesta primera intervenció combinem la neteja amb pistola de vapor per afavorir i estovar les concrecions i la brutícia més enganxada, en els racons i zones més poroses del propi material. Aquesta actuació la farem a fases, sense insistir en una mateixa sessió, sempre al acabar humitejarem la zona on hem treballat amb alcohol per afavorir l’absorció d’aigua. En zones on les concrecions estaven molt enganxades s’ha treballat amb bisturí.
Sistema de presentació. Reintegració.
El més rellevant en aquesta intervenció es la neteja. Hem fet una primera neteja amb sec, una segona i tercera combinada amb vapor d’aigua i aplicant alcohol, per acabar de fer net i afavorir l’absorció d’humitat que hem pogut deixar amb la neteja humida. Un cop feta la neteja he refet petites zones i esquerdes on s’ha perdut part del material original, també hem enganxat i refet la zona de la corona de Sant Jordi amb estuc (es tracta de zones molt superficials on l’estuc que s’ha utilitzat té una bona adhesió amb el material original). La zona central on hi ha les rajoles, consolidem la capa superficial on hi ha pèrdua d’esmalt tot seguit fem una neteja superficial i més acurada de la vorada (unió entre rajola i rajola) reintegrarem amb estuc tenyit d’un to semblant a l’esmalt perdut, polim, i consolidem, la reintegració.
Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button