Pintura acrilica de Lluís Vilà

FITXA TÈCNICA
Nom de l’Objecte
Deixar restes
Matèria – Tècnica
Pintura acrilica sobre tela
Dimensions
65 cm x 54cm (15 figura )
Autor – Època
Lluís Vilà
Tema. Descripció. Títol
Deixar restes 2009
Procedència
Fundació Lluís Coromina
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
Tela industrial en bon estat de conservació, de trama regular. Hi ha un estrip en la part superior central de 6,5cm.
Preparació
Capa de preparació estable en bon estat de conservació. Unió molt estreta entre capa de preparació i capa pictòrica. Observem que hi ha zones on la capa de preparació s’ha utilitzat com part de la pintura.
Capes Pictòriques. Tintes
Probablement pintura mixta acrílica junt amb vernís i algun dissolvent que l’artista utilitzava per poder realitzar aquestes esferes o bombolles heterogènies Els colors utilitzats són el negre i el groc amb blanc de fons
Capes de superfície
La capa superficial està perfectament, excepte un estrip vertical que localitzem en la part central superior.
Proposta de restauració
Fotografia general i de detalls Protegir la part de la pintura. Col·locant el quadre sobre una superfície lleugerament encoixinada (ja que primer de tot treballarem la peça per la part posterior). Aplanar tota la zona de l’estrip perquè el teixits s’ajustin. Consolidar la zona de l’estrip (capa pictòrica) Aplanar altre cop aquesta zona. Aplicar adhesiu i unir amb tela de lli l’estrip. Aplanar altre cop aquesta zona donant pes. Reintegrar capa pictòrica i consolidar. Retoc realista amb pigments. Vernís final de protecció i acabat.
Condicions ambientals indispensables després del tractament
50 a 55% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Es recomana conservar en lloc estable ambientalment, sense oscil·lacions brusques, amb una temperatura al voltant dels 20ºC- 22ºC i una HR entre 50 i 55%.
Procés de Conservació – Restauració
Fixació capa pictòrica. Tintes
Fixem la capa pictòrica del voltant de l’estrip amb coleta i posem paper manila a tota aquesta zona per poder treballar tranquil·lament pel dors de l’obra.
Neteja
No fa falta
Sistema de presentació. Reintegració.
Protegim la pintura i la col·loquem sobre una superfície lleugerament encoixinada, ja que el primer que farem serà treballar la tela per la part posterior. En aquesta zona és on hi ha el títol de l’obra i la firma del pintor i és justament on localitzem l’estrip. Procedirem aplanar aquest espai per ajustar la tela a la seva forma original. Un cop la zona ben plana amb l’estrip, ja ben ajustat. Girem el quadro, consolidem amb coleta la capa pictòrica just on és l’estrip i el protegim amb paper manila. Tornem a treballar l’obra pel dors i amb fibres de lli procedim a la saturació del segat, utilitzant adhesiu a base de la mateixa coleta i pasta de farina. Aquest sistema deixarà l’estrip lligat, quasi invisible i sobretot podrem deixar la firma i el títol totalment visibles. Seguirem treballant la part de davant. Reintegrant amb estuc tenyit (amb pigments) aquelles petitíssimes zones d’unió del segat. Finalment consolidem aquest estuc, retoquem i apliquem vernís final de protecció i acabat només en aquesta zona.
Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button