Àmfora Púnica

FITXA TÈCNICA 
Nom de l’Objecte 
Âmfora
Matèria – Tècnica 
argila a torn
Dimensions
79,3cm d’alç x11,6cm diàm boca x39,4 diàm maxim
Autor – Època 
Finals II aC. – principis I aC.
Tema. Descripció. Títol 
.Àmfora Púnica Centromediterrània (Tripolitana).Es conservan 239 frag.
Procedència
Ca n’Olivé
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
Gran peça treballada a torn, d’argila.
Preparació
La preparació és el mateix suport, hi ha quantitat de fragments i la gran majoria tenen restes d’adhesius d’anteriors intents de muntatge i també abundància de restes de terra, concrecions calcàrieas i brutícia en general.
Proposta de restauració 
– 1ª Neteja amb sec. – 2ªNeteja humida (aigua destil.lada) per estovar les concrecions. – 3ª Neteja aplicant acetona per eliminar els adhesius antics – Consolidar el gruix dels fragments amb paraloid B-72 – Ordenar els fragments, per tons i gruixos. – Muntar conjunts de fragmentsl amb cinta adhesiva de paper un cop garantit l’encaix entre ells, enganxar la peça, utilitzant un adhesiu reversible. – Hi ha zones que reserverem amb acetat de polivinil a fi de no embrutar la peça original al fer la reintegració. – Reintegrem amb escaiola on manca material i allà on tenim prou informació.. – Polim, consolidem i retoquem amb pintures acríliques, utilitzant un to neutra totes les zones reintegrades.
Annexos
Tots els fragments estan marcats amb tinta , el número 001.1854
Procés de Conservació – Restauració
Neteja
Fem una primera neteja en sec per eliminar la terra i seguidament amb aigua per estovar les concrecions, ens ajudem de respalls tous, bisturi i espatules. Amb acetona eliminem els restes d’ adhesius antics i sorra que hi ha en el gruix dels fragments . 
Sistema de presentació. Reintegració. 
Un cop nets, ordenem els fragments per gruixos i tons de la ceràmica, consolidem el seu gruix amb paraloid. Muntem la peça amb cinta adhesiva de paper i la unim per parts, començant per la base. Utilitzant un adhesiu reversible, pujem la peça però la unió entre aquestes grans parts al remuntar-la no tanca , ja que l’àmfora és molt panxuda i s’ha obert massa, tenim problemes i cal repetir el procés. Finalment ens assegurem de tenir una bona base i per tant la fem prou forta i fins i tot reintegrem una gran zona per pujar l’àmfora amb més garanties. Amb l’ajuda d’un tipus de reixa de plàstic que col.loquem a l’ interior assegurem la únio entre aquestes grans parts i també afavorim la consistencia de les zones reintrgrades. Quan observem que la podem tancar prou bé juntem les tres grans parts i per acabar, la part superior (la boca on hi falta una nansa que ja la hem treballat a part) l’ incorporem tenint molt en compte l’alçada. Finalment, donem forma, polim, consolidem i retoquem amb un to neutra semblant a la peça original tota la reintegració.
Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button