15,3 cm (alçada); 21 cm (amplada màxima); 15cm (diàmetre vora); 13 cm (diàmetre base) aprox.
Autor – Època
Ceràmica medieval
Tema. Descripció. Títol
Olla globular de ceràmica de cocció semireductora irregular, pasta grollera, amb vora exvasada arrodonida i base plana
Procedència
Jaciment arqueològic de Santa Margarida del Priorat de Sant Genís de Rocafort. Campanya 2008
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
Argila negra. Peça trencada en fragments grans enganxats amb adhesiu universal, observem un bon encaix i no ens farà falta desmuntar-la, només unirem el fragment més gran de la base i n’hi ha dos més petits que no ens encaixen i els deixarem sense formar part del muntatge.
Proposta de restauració
1ª Neteja amb sec. – 2ª Neteja humida (aigua destil·lada) per estovar les concrecions i eliminar exces d’adhesiu. Muntar el fragment amb cinta adhesiva de paper; un cop garantit l’encaix , enganxar la peça, utilitzant un adhesiu reversible. Reservàrem amb acetat de polivinil a fi de no embrutar la peça original en fer la reintegració. Reintegràrem amb escaiola on manca material, ens ajudarem d’un motlle fet a mida per fer la vora, la panxa i la base, ja que tenim prou informació per refer el que falta. Un cop tenim la forma adequada, polim, consolidem i retoquem amb pintura acrílica tota la zona reintegrada utilitzant un to neutre semblant al color original de la peça.
Intervencions anteriors
Peça trencada en fragments grans enganxats amb adhesiu universal
Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Complir les condicions ambientals establertes.
Procés de Conservació – Restauració
Neteja
neteja en sec per eliminar la terra i seguidament amb aigua per estovar les concrecions
Sistema de presentació. Reintegració.
Un cop neta, consolidem el gruix dels fragments amb Paraloid. Enganxem el fragment a la peça amb cinta de paper utilitzant un adhesiu reversible; un cop la tenim muntada, reservem amb acetat de polivinil tot l’entorn que toca amb la zona que hem de refer, a fi de no embrutar la peça. Procedim a fer la reintegració amb escaiola i ens ajudem d’un motlle, a mida i l’anem acoblant per donar la forma a la vora, panxa i base, finalment un cop tenim una bona forma, polim, traiem la reserva de polivinil, consolidem i retoquem tota la reintegració amb pintures acríliques escollint uns tons semblants a la peça original.