Gibrell de ceràmica amb bec

FITXA TÈCNICA
Nom de l’Objecte
Gibrell de ceràmica
Matèria – Tècnica
Gibrell amb bec de ceràmica reductora, de pasta depurada, amb vora en forma de T, bec i base plana.
Dimensions
Dimensions – 16 am (alçada); 40cm (diàmetre vora); 21,5cm (diàmetre base) aprox.
Autor – Època
Gibrell de ceràmica medieval
Procedència
Peça procedent de l’excavació arqueològica del Jaciment de Santa Margarida del Priorat de Sant Genís de Rocafort
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
Peça gran d’argila de color grisos clar. Trencada en 22 fragments, els més grans enganxats amb un adhesiu universal. Aquests fragments en manipular la peça i fer la neteja es desmunten facilment.
Proposta de restauració
– Neteja en sec. – Neteja humitejant amb aigua destil.lada per estovar sorres i concrecions – Eliminar excés d’adhesius amb acetona. – Muntar els fragments amb cinta adhesiva de paper; un cop garantit l’encaix , enganxar la peça, utilitzant un adhesiu reversible. – Reintegràrem amb escaiola on manca material, i ens ajudarem d’un motlle fet a mida per fer la vora, el cos i la base, ja que tenim prou informació per poder refer el que falta. Un cop tenim la forma adequada, polim, consolidem i retoquem amb pintura acrílica tota la zona reintegrada utilitzant un to neutre semblant al color original de la peça.
Intervencions anteriors
Peça trencada en fragments grans enganxats amb adhesiu universal.
Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Complir les condicions ambientals establertes.
Procés de Conservació – Restauració
Neteja
Neteja en sec per eliminar la terra i seguidament amb aigua per estovar les concrecions.
Sistema de presentació. Reintegració.
Un cop neta, desmuntem els fragments enganxats pels arqueòlegs i consolidem el gruix dels fragments amb Paraloid, per tal de donar més garanties d’unió i estabilitat de tota la peça, ja que en manipular el gibrell per fer la neteja es desmunta fàcilment. Tot seguit unim els fragments amb cinta de paper i els enganxem amb un adhesiu reversible; un cop la tenim muntada, reservem amb acetat de polivinil tot l’entorn que toca amb la zona que hem de refer, a fi de no embrutar la peça. Procedim a fer la reintegració amb escaiola i ens ajudem d’un motlle, fet a mida i l’anem acoblant per donar la forma a la vora, cos i base, finalment un cop tenim una bona forma, polim, traiem la reserva de polivinil, consolidem i retoquem tota la reintegració amb un to neutra semblant al color original de la ceràmica.
Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button