Plafó de rajoles de ceràmica – Sant Francesc de Paula
Matèria – Tècnica
Ceràmica esmaltada
Dimensions
68 x54 cm – 30 uitats de 13,5×13,5x1cm i 13 x 6,5cm les peçes de la sanefa
Autor – Època
s. XVIII
Tema. Descripció. Títol
Plafó de 12 rajoles policromes de ceràmica catalana emmarcades per 18 peces amb sanefa. Representa Sant Francesc de Paula
Procedència
Fons Joaquim Mir
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Capes de superfície
Totes les rajoles tenen petites perdues de material a les vores tant les que forman la cenefga com les centrals. Destaquem les tres rajoles inferiors del plafo que tenen una perdua aproximadament d’un 20% d’esmalt.
Proposta de restauració
Treure la tela de protecció amb vapor d’aigua Esquema gràfic Consolidar capa superficial. Neteja. Consolidar gruix dels fragments i Unir els fragments amb adhesiu. Reintegrar amb estuc i retoc de les zones reintegrades. Muntar el conjunt sobre d’un suport d’aerolam. Enmarcar amb perfil d’alumini.
Annexos
.Totes les rajoles tenen la seva numeració sobre la tela de coto amb el número de registre i el seu número d’ ordre dins el conjunt.
Intervencions anteriors
Reintegracions amb massilles i repintats en les zones on faltava esmalt i sobrepassant les parts estables. En la intevenció d’arrencament primer es va consolidat amb polivinil, (podem observar uns regalims blancs al voltant de les zones perdudes) es varen engassar i finalment amagatzemar individualment amb la seva corresponent numeració.
Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Complir les condicions ambientals
Procés de Conservació – Restauració
Fixació capa pictòrica. Tintes
Fixem les vores de l’esmalt perdut amb Paraloid i després estuquem.
Neteja
Estan netes pel revers i la part superior fem una primera neteja utilitzant vapor d’aigua, fem una segona i una tercera amb alcohol per treure estucs, pintura, i el polivinil més dens i adherit que varen utilitzar com a consolidant.
Sistema de presentació. Reintegració.
Es treu la tela de cotó amb vapor d’aigüa, treballant rajola per rajola individualment. Es consolida la capa superficial mes debilitada amb paraloid. Realitzem una neteja mes acurada.Fem un esquema dels desperfectes. Reintegrem amb estuc l’esmalt ( l’estuc el tenyim segons el color de fons que predomina ). Retoquem i tanquem les línies de dibuix amb pintures acríliques. Es munta el conjunt sobre d’un suport d’-Aerolam -(material, lleuge, aillant i resisten) i enganxem les rajoles en aquest suport amb -Fermafix- (pasta adhesiva reversible i molt estable). Després apliquem la beurada al conjunt de rajoles i l’emmarquem amb perfil d’alumini.