Sant Antoni / Plafó de rajoles

Sistema de presentació. Reintegració. Es consolida la capa superficial més debilitada amb Paraloid. Realitzem una neteja més acurada, per treure tots els estucs i retocs antics, que sobrepassen la zona perduda. Consolidem el gruix dels fragments i els unim. Reintegrem amb escaiola les zones on manca suport i un cop sec amb estuc reproduim l’esmalt ( l’estuc el tenyim segons el color de fons que predomina ), ja sec el consolidem amb Paraloid i per acabar el retoc, tanquem les línies de dibuix amb pinzell i pintures acríliques Es fa el muntatge del conjunt cental sobre un suport d’Aerolam (material, lleuger, aïllant i resistent) i enganxem les rajoles en aquest suport amb -Fermafix- (pasta adhesiva reversible i molt estable). Finalment l’emmarquem per amb perfil d’alumini de 3x3cm. Totes les altres rajoles les hem deixat netes amb el número de registre emmagatzemades ordenadament; primer embolicades amb paper de ceda i després amb plàstic de bombolles.

FITXA TÈCNICA
Nom de l’Objecte
Plafó de rajoles
Matèria – Tècnica
Ceràmica
Dimensions
Plafó 68×54 cm – 12uitats de 13,5×13,5x1cm+18 rajoles marc+68rajoles antorn de13,5×13,5x1cm
Autor – Època
segle XVIII
Tema. Descripció. Títol
Sant Antoni
Procedència
Vilafranca del Penedes
Restauradora
Mª Neus Campmany Queralt
Exàmen preliminar i diagnòstic
Suport
Ceràmica
Capes de superfície
Esmalt
Proposta de restauració
Siglar totes les rajoles amb el seu número de registre corresponent. Anotar en una gàfica els desperfectes que observem. Desmuntatge del gran plafó de rajoles de forma mecànica i si cal amb dissolvent per estovar les silicona i els materials adhesius i facilitar l’extracció de les peces. Consolidar zones febles de la capa superficial de les rajoles i netejar les restes de materials adherits al revers i a les vores. embolicar i emmagatzemar ordenadament totes les rajoles, excepte les rajoles que forman el plafó del Sant. Aquestes rajoles es restauraran integrament i es muntara tot el conjunt sobre un panell d’Aerolam
Intervencions anteriors
Aquestes rajoles, pel tipus de deteriorament que tenen, sembla que s’hagin arrencat més d’un cop d’altres llocs. Totes les rajoles estaban muntades sobre una fusta i enganxades amb diferents tipus de silicona. Les rajoles del plafó central està molt repintades.
Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18ºC a 20ºC
Seguiment després del tractament
Complir les condicions ambientals
Procés de Conservació – Restauració
Fixació capa pictòrica. Tintes
Fixem l’esmalt trencat amb adhesiu.
Neteja
Fem una primera neteja mecànica, fem una segona i una tercera amb alchol i acetona
Sistema de presentació. Reintegració.
Es consolida la capa superficial més debilitada amb Paraloid. Realitzem una neteja més acurada, per treure tots els estucs i retocs antics, que sobrepassen la zona perduda. Consolidem el gruix dels fragments i els unim. Reintegrem amb escaiola les zones on manca suport i un cop sec amb estuc reproduim l’esmalt ( l’estuc el tenyim segons el color de fons que predomina ), ja sec el consolidem amb Paraloid i per acabar el retoc, tanquem les línies de dibuix amb pinzell i pintures acríliques Es fa el muntatge del conjunt cental sobre un suport d’Aerolam (material, lleuger, aïllant i resistent) i enganxem les rajoles en aquest suport amb -Fermafix- (pasta adhesiva reversible i molt estable). Finalment l’emmarquem per amb perfil d’alumini de 3x3cm. Totes les altres rajoles les hem deixat netes amb el número de registre emmagatzemades ordenadament; primer embolicades amb paper de ceda i després amb plàstic de bombolles.
Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button