Tall transversal del cervell humà de guix i estopa


Tall transversal de cervell, model amb vista de la part inferior del cervell, construÏt de guix i estopa, pintat en pintura acrílica. En el gruix superior dret hi ha una placa rodona de metall daurat amb l’inscripció en frances (Musées Scolaires-Paris-Rue de la Monnaie no23 Emile Deyrolle). Muntat i acollat al centre d’un plafó de fusta pintat lila en dos cargols de metall amb dos ganxos en la part posterior superior per penjar i amb un marc de fusta negra.

Examen preliminar i diagnòstic
Observem molta brutícia, pols molt adherida en tota la superfície i racons de la figura de guix. Estat general bo, amb petites descamacions de guix i pintura i algunes esquerdes.
El plafó de fusta també te brutícia i taques a la superfície pintada lila, el marc negra hi ha forats de corcs i també en el gruix i part posterior de la fusta.

Proposta de restauració
Desmuntar la peça de guix del plafó de fusta i tractar per separat cada element.
Peça de guix:
-Neteja superficial per treure la pols, que no deixa veure l’estat de la capa pictòrica. -Consolidació puntual d’algunes zones, per tal d’evitar pèrdues de capa pictòrica i de preparació.
-Neteja mecànica de la pols i brutícia més superficial.
-Neteja química de la capa pictòrica. -Estucar petites escantonades on manca suport.
-Polir i anivellar l’estuc.
-Donar una capa de vernís per tal d’homologar la capa superfícial i realitzar el retoc pictòric de totes les petites zones on manca capa pictòrica, utilitzant pigments, oli de llinosa i vernís de retoc.
Plafó de fusta:
-Neteja de la pols amb aspirador .
-Eliminar i netejar les taques que hi ha en tota la superfície pintada i el marc.
Netejar d’òxid els caps dels caragols. -Injectar líquid desinsectant en cada un dels forats de corcs.
-Embolicar amb plàstic tota la fusta, per tal d’evitar una evaporació ràpida del desinsectant i afavorir l’eficàcia del tractament.
-Tapar tots els forats amb cera verge dissolta en desinsectant.  

Procés de Conservació – Restauració
-Fem fotografies de detalls i també de la peça desmuntada.
-Primer vam desmuntar les dues peces, la figura de guix presentava un estat de conservació regular a causa dels dipòsits de pols i brutícia acumulats en els racons i plecs del gruix del cervell, ja que va estar durant molt temps en posició horitzontal i això també va afavorir l’acumulació de brossa.
La part interior també es va netejar igual que els cargols i les femelles de metall. La superfície pintada, es va netejar primer en sec per treure el gruix de pols, amb paletines, pinzells i l’aspirador. En les zones on aquesta capa era fràgil,abans consolidàvem amb paraloid al 5% amb alcohol i acetona a parts iguals.
Vam seguir amb una neteja química, amb una solució al 50% en etanol i essència de trementina a parts iguals aplicada amb bastonets de cotó i neutralitzant amb un cotó humitejat amb essència de trementina i utilitzant pinces de sutura.
Després de la neteja vam observar que el suport era estable, hi havia unes petites descamacions que vam reintegrar amb estuc. Tot seguit vam aplicar una capa de vernís de retoc Talens, aplicada amb paletina molt estirada, per tal d’homologar tota la capa superficial i facilitar el retoc.Finalment vam retocar totes les zones on hi havia despreniments de capa pictòrica amb pigments i vernís de retoc, oli de llinosa i essència de trementina. La xapa rodona de metall la vam netejar amb pulidor de metalls Lakeone.

Plafó de fusta: Un cop desmuntat el guix del plafó, vam fer una neteja amb aspirador per tal d’eliminar la pols, brutícies i les serradures dels forats fets pels corcs. Durant 15 dies vam posar el plafó de fusta al congelador a 30o sota zero, per tal d’eliminar l’existència de corcs i larves, tot i això vam injectar líquid desinsectant Xylamón carcoma plus, per prevenció.
Finalment vam tapar tots els forats amb cera verge al 25% amb el desinsectant (Xylamon matacarcoma plus). Vam aplicar la cera amb estat líquid perquè entres dins els forats. Finalment vam eliminar l’òxid dels caps dels cargols i es van consolidar amb paraloid. Ja desinsectat, vam netejar la superfície pintada lila i el marc negra, eliminant les taques amb la mateixa solució que vam netejar la capa superficial de guix, i retocar la superfície amb pintura acrílica lila i negra. Un cop els dos elements que formaven el conjunt acabats, els vam tornar a unir de la mateixa manera que estaven.

Condicions ambientals indispensables després del tractament
65% H.R, 18oC a 20oC

Matèria: Antropologia
Denominació: Tall transversal del cervell humà de guix i estopa
Nom genèric: Model de guix
Donant / Procedència: Francesc Darder i Llimona
Nom Col·lecció/any: Col·lecció Darder /1916
Dimensions: 40,50 cm amplada/ 52,20 cm longitud / 14 cm gruix

Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button