Sant Joan, plafó de rajoles

Restauració

– Restauració, consolidació, neteja, unió, reintegració, reproducció de tres rajoles d’escaiola i retoc de cada una d’elles. Per acabar amb el muntatge de tot el conjunt sobre un panell d’Aerolam emmarcat amb perfil d’alumini.

Es consoliden les zones de la capa superficial més debilitades amb Paraloid. Realitzem una neteja més acurada on apreciem tot el deteriorament i tot seguit treballem cada rajola com una unitat i restaurem cada una d’elles segons el seu deteriorament, unim els fragments trencats, reintegrant i retocant el que faci falta. El retoc es fa amb pintures acríliques i es completa amb vernís de retoc i acabat. Tres de les rajoles, les confeccionarem senceres amb escaiola, utilitzant una de les originals com a motlle i com les retocades utilitzarem els mateixos materials per acabar-les. Es fa el muntatge del conjunt sobre un suport d’Aerolam (material, lleuger, aïllant i resistent) i enganxem les rajoles en aquest suport amb -Col Fix- (abans anomenat Fermafix de la casa Cemarcsa, pasta adhesiva reversible i molt estable). Finalment l’emmarquem amb perfil d’alumini en forma de L de 3x 3cm i en aquests incorporem uns suports per poder-se penjar i acollar a la paret on s’ha d’exposar.


Número de registre MVR/ 10238

Nom de l’objecte
Plafó de rajoles

Matèria – Tècnica
Ceràmica

Dimensions
Plafó de 60 x45 cm – es conserven 9 rajoles de13,8×13,8 x1,5cm, dues d’aquestes els hi manca material dels angles, un central està trencada en quatre fragments i un altre té l’angle esquerra superior trencat. 

Autor – Època
Desconegut – segle XVIII

Tema. Descripció. Títol
Sant Joan

Suport
Ceràmica

Capes de superfície
Esmalt  

Proposta de restauració

Es conserven 9 rajoles d’una composició de 12.
La rajola central superior només hi ha tres petits fragments, un 90% del material ceràmic falta. La cara del Sant és inexistent. Les dues rajoles centrals inferiors tampoc es conserven. Les altres nou tenen escantonades i algun angle fragmentat. El revers està net de morters i podem apreciar números guixats amb una tinta negra, i també el nom del Sant Joan i el número -12 – en la mateixa rajola.

Caldrà una consolidació de les zones febles de la capa superficial de les rajoles i netejar les superfícies i gruix de materials i morters adherits. A partir de les rajoles originals confeccionarem tres rajoles de guix i per tal de dibuixar-les tal com eren, buscarem informació gràfica, en altres plafons de Sants. Tot seguit les treballarem una per una, unint els fragments, reintegrant el material que manca i retocant a la manera il·lusionista amb pintures acríliques. Un cop restaurades íntegrament, es muntarà tot el conjunt sobre un panell d’Aerolam i es tancarà amb perfil d’alumini en forma de L.

Abrir chat
1
💬 ¿Necesitas ajuda?
Hola, en què et podem ajudar?
Call Now Button